DownloadsContactVacaturesOver onsHome

U bent momenteel op:

BEKIJK EN LEES WELKE SITUATIE BIJ U VAN TOEPASSING IS

 

Ik heb een ventilatie-unit 

Dat is goed. Een ventilatie-unit zorgt voor goede ventilatie in uw huis. Daarbij is het wel belangrijk deze unit iedere twee jaar nagekeken wordt door een onderhoudsmonteur. Zet de ventilatie-unit nooit uit, dan blijft de ventilatie in huis optimaal. En denk eraan dat u de schakelaar regelmatig op de hoogste stand zet. Alleen op de hoogste stand wordt er voldoende vervuilde lucht afgevoerd. Ook de ventielen moeten minstens 1 keer per jaar gereinigd worden. Zorg er daarnaast voor dat de lucht door het huis kan stromen door ruimte onder of boven binnendeuren, of een rooster in de deuren. Kortom:

-          Laat de unit altijd aan staan (behalve als de overheid adviseert ramen en deuren gesloten te houden).

-          Zet de schakelaar regelmatig (liefst dagelijks) op de hoogste stand.

-          Reinig de ventielen minstens 1 keer per jaar met een sopje.

-          Zorg voor ruimte onder of boven binnendeuren zodat de lucht door het huis kan stromen.

-          Laat iedere twee jaar een onderhoudsmonteur langskomen voor onderhoud van de unit.

 

Ik heb geen ventilatie-unit

Lees vooral verder in dit artikel om te controleren of er voldoende ventilatie is in huis. Ventilatie geschied door naden of kieren, of door roosters, klapramen etc.

 

Ik gebruik een condens droger

Zorg ervoor dat bij het gebruik van de droger, extra geventileerd wordt door de centrale ventilatie op de hoogste stand te zetten, of door een raam of deur te openen. Hang de was zoveel mogelijk buiten te drogen.

 

Ik droog de was vaak in huis op een rekje

Zorg ervoor dat de ruimte waar de was gedroogd wordt extra wordt geventileerd door een open raam of klapraam. Droog de was bij zo veel mogelijk buiten.

 

Ik heb een houtkachel of open haard

Tijdens het stoken van de open haard of houtkachel is extra ventilatie nodig voor de aanvoer van zuurstof en voor de afvoer van schadelijke stoffen. Zet bijvoorbeeld een klapraam open.

 

Er wordt in huis gerookt

Rook bij voorkeur niet in huis. (Mee)roken is schadelijk, maar versterkt daarnaast ook de gevolgen van andere schadelijke stoffen in huis. Rookt u toch in huis, zorg dan voor extra, voldoende ventilatie door een open raam of deur.

 

Ik heb onlangs geverfd, behangen, nieuwe vloerbedekking gelegd of nieuwe meubels gekocht

Bij nieuwe meubels of materialen komt er de eerste maanden veel VOS (vluchtige organische stoffen, bijvoorbeeld oplosmiddelen in lijm of verf) vrij. Deze stoffen kunnen van invloed zijn op uw gezondheid en o.a. hoofdpijn, vermoeidheid of irritatie aan de slijmvliezen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de eerste tijd extra goed te ventileren.

 

Ik woon langs een drukke weg

Ventileer voornamelijk aan die kant van het huis waar de drukke weg niet langsloopt. Tijdens spitsuren kunt u beter iets minder ventileren. Er zijn speciale geluiddempende roosters verkrijgbaar, zodat er continue geventileerd kan worden zonder extra geluidsoverlast. Ook in een relatief vervuilde omgeving is ventileren belangrijk. In huis zijn allerlei schadelijke stoffen aanwezig die zich ophopen als er niet regelmatig geventileerd wordt. Langs een drukke weg is het regelmatig reinigen van de roosters extra belangrijk.

 

Ik heb een geiser in huis

Bij een geiser is voldoende frisse luchttoevoer erg belangrijk. Anders bestaat de mogelijkheid dat bij een onvolledige verbranding koolmonoxide vrijkomt. Koolmonoxide is erg gevaarlijk en zelfs dodelijk wanneer de zuurstof opraakt. In de ruimte waar de geiser hangt moet altijd een rooster of opening van minimaal 2cm aanwezig zijn waardoor frisse lucht naar binnen kan komen. Geisers, of andere toestellen op gas moeten minstens 1 keer per jaar nagekeken, schoongemaakt en afgesteld worden.

 

Ik heb schimmels in huis

Schimmels in huis duiden op een vocht- en dus ventilatieprobleem. Er is onvoldoende ventilatie in huis waardoor vocht ontstaat. Waarschijnlijk heeft u professionele hulp nodig om dit probleem op te lossen. Is er sprake van wat schimmel in de badkamer, dan is dat te verhelpen door meer ventilatie. Zijn er op andere plaatsen in het huis schimmelplekken te zien, dan kan daar een bouwkundig probleem zijn. Het is belangrijk om dan een professional in te schakelen.

 

Ik heb roosters bij ramen en/of deuren

Laat deze roosters zoveel mogelijk open staan voor een gezonde lucht in huis. Reinig roosters regelmatig met bijvoorbeeld een stofzuiger. Alleen gereinigde roosters werken optimaal. Controleer of er in huis voldoende ruimte is onder de deuren om de frisse lucht door het huis heen te laten stromen. Eventueel kunnen er deurroosters geplaatst worden om de doorstroom te bevorderen.

 

Ik heb klapraampjes bij ramen en/of deuren

Zet deze raampjes regelmatig open, en bij voorkeur dagelijks op kierstand. Door deze ramen kan voldoende frisse lucht naar binnen stromen. Controleer of er in huis voldoende ruimte is onder de deuren om de frisse lucht door het huis heen te laten stromen. Eventueel kunnen er deurroosters geplaatst worden om de doorstroom te bevorderen.

 

Ik heb geen roosters of klapramen in huis en geen centrale ventilatie-unit.

Ventilatie geschied dan op dit moment door eventuele naden en kieren in je huis. Deze ventilatie is niet regelbaar en sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Check welke mogelijkheden er zijn om de ventilatie te bevorderen. Breng roosters aan in kozijnen in meerdere gevels. Met een rooster kun je regelen hoeveel er geventileerd moet worden. 

 

Meer info over ventilatie in uw huis? Neem contact op via 0180 317199

 

schoepenrooster Schuifroosterventilator